גודל טקסט:
שינוי צבעי האתר:
מקשי קיצור
S - עבור לתוכן העמוד
1 - עמוד הבית
4 - חיפוש
הצהרת נגישות
חיפוש חופשי

מאמרים

גידול גרניום

12 אפריל, 2020

צמח הגרניום נחשב לאחד הצמחים החסכוניים ביותר במים ומומלץ במיוחד על רקע מדיניות החיסכון במים במדינת ישראל. כמו כן, הצמח יוצר מופע מרהיב ביופיו הודות לפרחיו השופעים וצבעיו העזים. במאמר זה, מאת רני מימון, אחד ממגדלי הגרניום הותיקים והמקצועיים ביותר, ניתן הסבר תמציתי על זני הגרניום השונים, תנאי הגידול האופטימליים ודרכי ההימנעות מפני המזיקים הקיימים.
"משתלות מימון", אשר מגדלים באופן בלעדי גרניום עבור ירוק לבן, הנם ייחודיים בענף גידול הגרניום בארץ מתוקף רכישת הייחורים מחברת "סלקטה"- מהמטפחים המובילים בעולם. בחממות המשתלות במושב ניצני עוז מגדלים בלעדית ייחורים של חברת  "סלקטה", מייצרים עבורם חומר ריבוי, בוחנים את הזנים השונים ומוציאים לשוק רק את הזנים העמידים ביותר לתנאי הארץ. כמו כן, כמדי שנה מוחלפים צמחי האם לצמחים חדשים מתרבית רקמה, כך שלמעשה, כל שתיל הינו ברמת ניקיון של חומר המיועד ליצוא. בנוסף לכך, ב"משתלות מימון" עומדים בתקנות האיכות הגבוהים בעולם, תוך פיקוח החברה להגנת הצומח, המבקרים בחממות אחת לחודש.
מתוך המגוון הרב אשר קיים, משווקים הזנים הבאים: 
גרניום וילה
גרניום זוחל, המשתרע בצורה אגרסיבית, בעל פרח פשוט עם חמישה עלי כותרת. הוא זן עמיד מאד בתנאים קשים והשימוש העיקרי בו הוא כצמח אדנית וככיסוי לשטח.
גרניום זוחל- פרח מלא
גרניום זוחל עם פרח מלא, בעל צימוח פחות אגרסיבי מזה של גרניום הוילה, אולם פרחיו מורכבים ויוצרים צורת פרח מלא. זן זה משמש בעיקר באדניות וסלי תליה.
גרניום זקוף
גרניום עם צימוח לגובה ועם מגוון הפריחה הגדול ביותר. הוא מתחלק לתתי זנים, כגון עלה בהיר ועלה כהה (פיתוח של השנים האחרונות, הנו יותר קומפקטי ועמיד ביותר לחום). כמו כן, קיים זן נוסף, בעל צימוח יותר גבוה ועלי כותרת בשני צבעים. זן זה הוא מהמובילים בעולם כיום ונקרא "LYANA" (משווק כצבע "ליצ'י").
זני הגרניום הזקוף משמשים בעיקר לתיחום שבילים וכיסויי שטח. 
גרניום צרפתי
זן אשר פורח באביב ועד חודש יולי. לאחר מכן נותרת רק העלווה.
גרניום עלה צבעוני
גרניום אשר ייחודו הוא בצבע העלים וצורתם. הפרחים האדומים הנם חסרי חשיבות.
גרניום ריחני (לימוני)
משמש כתבלין וייחודו בריח העלים.

את הגרניום רצוי לשתול בעונת הסתיו וכך להשיג אפקט פריחה מרשים לקראת החורף ובמשך עונת האביב- אז מגיע הצמח לשיא פריחתו. חשוב להקפיד על הורדת פרחים ועלים יבשים באופן שוטף.
כפי שצוין, הגרניום הנו צמח חסכוני במים ויכול לשרוד גם חודש ללא השקיה. אפשרי בהחלט לחסוך כארבעים אחוזים של מים בהשקיית צמח הגרניום, כך שתספיק השקיה אחת מדי שבוע. ראוי לציין כי במרבית המקרים בהם מת הצמח, הדבר נובע מעודף מים ולא ממחסור. הדבר נכון בעיקר לחודשים החמים בשנה, אז מתים מרבית הצמחים דווקא מעודף מים. 
למרות שהגרניום נחשב לאחד מהצמחים העמידים ביותר, ישנם מספר מחלות ומזיקים שיכולים לפגוע בו:
אקריות אדומות 
מזיק אשר פוגע בשתילי הגרניום בשנים האחרונות, בעיתות בהן הטמפרטורות עולות ועמן גם היובש. המזיק פוגע בעלים והופכם לחומים, כך שקל לטעות באבחנה ולחשוב שמדובר במחלת עלים ולא באקריות. זיהוי מוקדם ימנע  את תמותת השתילים. האקריות יושבות בתחתית העלה, וניתנות לזיהוי באמצעות זכוכית מגדלת. כמו כן, ניתן לזהותן באמצעות זיהוי תחושה המזכירה מגע של חול בעת מישוש העלה, או בזכות ריחן המתקתק של האקריות בעלים. 
עש הטבק
כנימות עש הטבק פוגעות בצמח מחודשי האביב ועד חודשי הסתיו. מזיק זה אינו נחשב לבעייתי במיוחד, אולם כשהוא מתאפיין בנגיעות רבות, הוא יכול להרוג את הצמח. 
כנימה פלורידית 
מזיק שמתפשט בארץ בשנים האחרונות, ללא שיש לאנשים מודעות להימצאותו. ניתן לזהותו על ידי הבחנה בכנימות הלבנות, אשר יושבות בפרקים ובצוואר השורש.
מחלות עלים שונות
ניתן להימנע ממחלות עלים בקלות יחסית, זאת על ידי טיפול נכון, הכולל, בעיקר, השקיה בטפטוף או בשעות הבוקר, כך שהעלים יהיו יבשים בשעות הלילה. את העלים הנגועים יש לסלק.