צמחי בצל ופקעת
צמחי הבצל והפקעות אהודים בשל יופיים הרב, רבגוניותם, דרך גידולם הקלה והפשוטה וכושרם לשגשג ולפרוח בסוגי קרקע שונים ובתנאי אקלים משתנים. בחורף של הארץ, כשרוב צמחי הגן הרב שנתיים אינם פורחים וחלקם בשלכת, צמחי הבצל והפקעות פורחים בשלל צורות וצבעים.
כאשר רוכשים את הבצלים והפקעות, יש לבדוק את איכותם בהקפדה רבה: פקעות ובצלים בריאים הם מוצקים, ללא כתמים של עובש או סימני ריקבון וללא חתכים. הימנעו מלקנות בצלים שמלבלבים בתוך השקית וכן פקעות ובצלים רכים. כמו כן, בדקו שאין מזיקים בתוך השקית או על הבצלים, על ידי ניעור קל של השקית ולחיצות רכות על הבצלים. חשוב לקבל הוראות טיפול ושתילה המתייחסות לאחסון החומר עד השתילה ולטיפול מקדים, אם נחוץ- לשם הפרחה, למועד שתילה, לעומק שתילה, לגובה הצמחים ולזמן פריחתם. אם תבצעו את ההוראות, תוכלו ליהנות מפריחה ססגונית בעונה הקרובה וברוב המקרים גם במשך שנים רבות נוספות, כאשר חלק מסוגי הצמחים יישמרו ויתרבו משנה לשנה.
ניתן לשלב את צמחי הבצל והפקעות באזורים רבים בגינה: במסלעה, ליד שיחים, מסביב לעצים, בערוגות מיוחדות, בשולי שבילים, ערוגות ומדשאות, בתוך המדשאה ובכלים בגן ובמרפסת. יש להתאים את הסוגים השונים לתנאי הסביבה ובעיקר לדרישות אור וצל, ולשלב אותם ביחס נכון לצמחים שמסביב. בצלי פרחים קטנים כמו רקפת בר, כרכומים, איקסיות, פעמוני שלג ונץ חלב- מתאימים למסלעות. פקעות כמו יקינטון, נרקיסים, פרזיות, צבעונים, כלניות ונוריות- אפשר לגדל גם במיכלים (אדניות, עציצים, סלים תלויים ומיכלים מאולתרים) ולהציבם במקומות מוגנים מרוח, אשר מתאימים לכל סוג מבחינת עוצמת האור בגן ובמרפסת. בערוגות פתוחות ובסמוך לשיחים, ניתן לשתול קבוצת בצלים של לפחות 10-5 בצלים מכל סוג. שתילה בקבוצות גדולות תבלוט ותרשים יותר. נרקיסים, כלניות וכרכומים מתאימים גם לשתילה בתוך מדשאה; פריחתם תרענן את מראה המדשאה בחורף. כיסוח הדשא באביב יקצוץ גם את הפרחים שנבלו, אך ייתכן שישובו לפרוח מדי שנה בשנה.
הטמינו בצלים ופקעות מתחילת אוקטובר ועד מחצית נובמבר, כדי שיפרחו באביב ובתחילת הקיץ. גידול בצלים ופקעות הוא פשוט ואף אם צמחים אחרים אינם עולים יפה בגינתכם, הבצלים והפקעות יצליחו. התערובת המתאימה ביותר לבצלים היא: 50% חמרה, 25% קומפוסט ו- 25% חול. לשיפור התוצאות, הוסיפו כמה חופנים של כבול לכל שטח גידול. לעולם אל תשתמשו בזבל טרי לגידול בצלים- זבל טרי עשוי להמית אותם וכך גם מים עומדים, הבאים במגע עם הבצלים כאשר הניקוז גרוע. לפני השתילה, יש לוודא שאדמת הגינה תחוחה וטובה במידה מספקת, מעובדת היטב ומנוקזת כהלכה. שורשי הבצלים חודרים הרחק למעמקי האדמה. עומק השתילה שונה ותלוי בסוג הבצל ובגודלו. בדרך כלל שותלים את הבצל כשראשו מתחת לפני הקרקע, בעומק השווה לפי שניים מאורכו.
מתוך: "אנציקלופדיה כרטא לגננות בישראל", עורך: רוני אנגל-קירשנר, הוצאת כרטא ירושלים, 2005.